Opozorilo Piškotki se uporabljajo na tem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje. Če nadaljujete, predvidevamo, da se strinjate s prejemanjem piškotkov s te strani. OK

Otroci - izkoriščana delovna sila

06/08/2017
@ Alja Viryent

Delo otrok je še vedno zelo razširjeno. Statistični podatki kažejo, da družba otroke ponekod še vedno izkorišča in jih prikrajša za preživljanje brezskrbnega otroštva. Mednarodno gibanje Newslink Africa si prizadeva, da bi bili otroci, ki delajo, odstranjeni vsaj iz nevarnih okolij. Shamlal Puri in Kimi Matamora pravita, da bi bilo treba delo otrok povsem odpraviti (shareinternational.net).

 Zakaj otroci sploh delajo?

Večina otrok dela, saj so njihove družine revne in njihovo delo je potrebno za preživetje. Otroci so pogosto zaposleni, saj v primerjavi z odraslimi, jih je lažje nadzorovati in obstaja manjša verjetnost za zahtevo po višjem plačilu in boljših delovnih pogojih. Večja razširjenost otroškega dela je seveda na obrobjih in podeželjih. Za revnejše otroke s podeželja, šola ne pride v poštev. Izobraževanje je predrago ali pa so šole predaleč. Ob enem pa je delo otrok tako razlog kot tudi posledica revščine. Delo otrok ohranja revščino, saj v večini primerov ti otroci ne bodo imeli priložnosti se izobraževati in tako pogosto postanejo nekvalificirani odrasli ujeti v slabo plačanih delih in v velikokrat nehumanih delovnih pogojih.

Po vsem svetu brez sramu izkoriščajo otroke. Odstotek dela otrok po svetu je neverjetno visok. V Afriki je ogromno otrok, ki jih družba neusmiljeno izkorišča. Otroci, stari od 6 do 14 let, so ujeti v mučen boj med velikimi obubožanimi družinami, ki so odvisne od njihove podpore, in družbo, ki jih brezobzirno izkorišča. Navkljub svetovni kampanji sindikatov velike mednarodne zveze delo otrok ni ukinjeno. Še več, zadnje številke kažejo, da še naprej zahteva nove žrtve.

Dejstvo pa je, da z upoštevanjem kulturnih navad določene države ne moremo posploševati pojma delovne sile, saj so potrebe dela otrok že znotraj ene države po posameznih regijah zelo različne. Ni smiselno zgolj preganjati otroškega dela ampak je potrebno preveriti mogoče alternative temu delu, predvsem v smislu kakovosti izobraževanja in možnosti preživetja družine.

TE ZANIMA VEČ

Vnesite svoj e-poštni naslov za prejemanje novic.

Powered by Hungryweb.